30 Ocak 2016 Cumartesi

Çocuklu Anneler Daha Fazla Yaşıyor

Özellikle tıp biliminin ilerlemesiyle ortalama ömür yaşının uzamasıyla çeşitli araştırmalara yönelen araştırmacılar kadınların ömürlerine ve karşılaşılması olası hastalıklara bağlantı kurarak yapmış oldukları bir araştırmaya göre evli ve çocuklu kadınların diğer çocuksuz kadınlara oranla daha uzun süre yaşamaktadır.


İngiltere’de bulunan Imperial College London uzmanları tarafından yapılan bu araştırmada çocuklu kadınların, diğer hemcinslerine oranla daha uzun yaşadıkları belirlendi. Araştırma kapsamında 13 yıl boyunca Avrupa genelindeki 322 bin 972 kadın incelendi. İncelemelerle ulaşılan verilerde kadınların ortalama ömürlerinin birbirinden farklı olduğunu fakat genelleme yapınca aslında bu farkın çocuklu olanla olmayanlar arasındaki farkı ortaya çıkarmaktadır. Değerlendirmeye alınan kadınların evli olan ve olmayanların eşit sayıda olması da ve araştırmanın yapıldığı pilot bölgelerde de bu oransal eşitliğe dikkat kesilerek yapılması aslında bulunan sonucun ne kadar çarpıcı olduğunu ortaya koymaktadır.


Çocuklu Kadınların Ortalama Yaşam Ömrü %20 Daha Fazla


Bir kadın olarak ben şahsen bekar bir ömür sürdürmeyi planlarken bakış açımı değiştiren bu araştırmayla belki benim gibi birçoklarının da fikirleri değişebilir. Çünkü çıkan sonuca göre annelerin erken ölme riski çocuksuz kadınlara oranla yüzde 20 daha az. Emzirmenin kadın vücuduna çok faydalı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bebek sahibi olmanın ardından vücutta oluşan hormonal değişikliklerin de kalp sağlığına iyi geldiğini ve kansere yakalanma riskini azalttığını kaydetti.


Doğumdan sonra salgılanan hormonal değişiminin insanın vücudunda yenilemeyi mümkün kıldığı uzmanlar tarafından ortaya çıkartılmıştır. Durum böyle olunca ortala ömür yaşını 80 olarak kabul ettiğimizde doğum yapan ve çocukları emziren kadınların bunlara nazaran 16 yıl gibi çok uzun bir süre daha fazla yaşadığı sonucuna ulaşılabilir.


Kariyer mi, Çocuk mu?


Bilimsel olarak kanıtlanmış olan bu gerçeğin bir bayan olarak ben tüm kadınlar tarafından bilinmesinin altını çizmekte fayda var. Bu durumun sadece bekârlık ve evlilikle alakalı olmadığının bir kez daha altını çizmekte fayda var. Evli olmakla yetinmeyin çünkü günümüz koşullarında kadınların işgücüne katılım oranının bir hayli artış olması kariyer mi çocuk mu gibi sorularının kafasında oluşmasına neden olmasından dolayı böylesine bir bilgi en azından çocuk yapma konusunda tetikleyici olacaktır.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.